fbpx
Szukaj
open close

Krem buraczany z mleczkiem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c516554b3-8af8-4c17-a2bb-a668367c197d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krem buraczany z mleczkiem kokosowym

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st C
  • Buraki szorujemy, nie obieramy, wkładamy do rękawa i pieczemy przez 45 – 50 minut
  • Upieczone buraki należy chwilę przestudzić
  • Odcinamy im korzonki, kroimy na pół i kroimy na plasterki. Zostawiamy ćwiartkę buraka i kroimy w cienkie paseczki, które wykorzystamy do wykończenia zupy
  • Na dnie dużego garnka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy posiekany czosnek, posiekany imbir
  • Podsmażamy wszystko przez 1 minutę, następnie dodajemy pokrojone buraki i wszystko dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotujemy jeszcze przez 10 – 15 minut na niewielkim ogniu
  • Zupę miksujemy na gładki krem, w razie potrzeby dodajemy więcej wody
  • Doprawiamy do smaku solą i sokiem z limonki
  • Podajemy bardzo gorące z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zup z dodatkiem buraków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Woda (400 ml)
  • Burak (315 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Krem z buraków

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa Podsmażamy kilka minut, (…)

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

Podgrzewamy 750 ml bulionu Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik kokosowy

Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach (…)

WIĘCEJ >

Zupa kokosowo – buraczkowa

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki (…)

WIĘCEJ >