Kotlety z zielonej soczewicy
Kotlety z zielonej soczewicy
Przygotowanie
- Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania.
- W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy.
- Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy.
- Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni.
- Soczewicę, cebulkę i ziarna przekładamy do jednego naczynia, dodajemy jajko, przyprawy, mąkę i dokładnie mieszamy.
- Formujemy kotlety na grubość ok. 1 cm i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Soczewica zielona – ziarno (150 g)
- Cebula (105 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Pestki dyni obrane (30 g)
- Pestki słonecznika obrane (30 g)
- Mąka jaglana (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Lubczyk (świeży) (1 g)
- Majeranek suszony (1 g)
- Tymianek suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.