fbpx
Szukaj
open close

Kotlety z łososia i ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caaf53e44-604f-4c9c-aa32-b0ae543c84fe
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlety z łososia i ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cytrynę kroimy w ćwiartki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Do rondla wlewamy mleko, dodajemy rybę i gotujemy przez ok. 6-9 minut (na małym ogniu)
  • Następnie przenosimy rybę na talerz, usuwamy z niej skórę oraz ości i rozdrabniamy
  • Ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka, wlewamy odrobinę mleka (w którym gotowała się ryba) i ugniatamy na jednolitą masę
  • Do ziemniaków dodajemy rybę, zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Garnek wkładamy do lodówki na ok. 5-10 minut
  • Następnie z masy ziemniaczanej formujemy kotlety
  • Przygotowujemy trzy talerze, na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jajo i delikatnie roztrzepujemy, na trzeci wysypujemy bułkę tartą
  • Blachę smarujemy tłuszczem
  • Kotlety panierujemy w kolejności podanych talerzy, a następnie układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Kotlety podajemy z kawałkiem cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (450 g)
  • Łosoś atlantycki (świeży) (250 g)
  • Mleko kokosowe (125 ml)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel, Talerz, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kotlety fasolowe z chili

Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą Następnie przenosimy fasolę do miski i rozgniatamy tłuczkiem (…)

WIĘCEJ >

Pieczone mielone mięso z cukinią

Cukinię wydrążamy z nasion, ścieramy na tarce o dużych oczkach Dodajemy odrobinę soli, odstawiamy na 5 minut, a następnie odciskamy (…)

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z karczku – soczyste

Gotujemy jarzyny (z wyjątkiem cebuli) na miękko lub al’dente (czas gotowania zależy od upodobań), można też wykorzystać jarzyny z rosołu (…)

WIĘCEJ >

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

Marchew i pietruszkę obieramy Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki Cykorię przekraway na pół (…)

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka

Mięso kroimy w kostkę żeby maszynka łatwiej mieliła Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy dwa (…)

WIĘCEJ >