Kotlety z kurczaka w cytrynie i ziołach
Kotlety z kurczaka w cytrynie i ziołach
Przygotowanie
- Każdy kotlet powinien ważyć ok. 115 g
- Mięso oprószamy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony
- Następnie przenosimy kotlety na talerz
- Pod patelnią zmniejszamy ogień, wrzucamy tłuszcz (masło) i posiekaną zieleninę, wlewamy bulion i podgrzewamy przez ok. 1-2 minuty (do momentu, aż tłuszcz się roztopi)
- Mięso kładziemy z powrotem na patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy przez ok. 3-4 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z indykiem.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (230 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Masło (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Oregano (świeże) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.