Kotlety wieprzowe z cydrem
Kotlety wieprzowe z cydrem
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
- Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy w ciepłe miejsce (najlepiej do piekarnika)
- Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut (na małym ogniu)
- Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy przez ok. 1-2 minuty
- Stopniowo dolewamy cydr oraz bulion, cały czas mieszając
- Dodajemy przyprawy (szałwię), mieszamy i zagotowujemy
- Na talerzach układamy mięso, polewamy sosem i dekorujemy cebulą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.
Kotlety możesz podawać np. z ziemniakami i sałatką z ulubionych warzyw.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (surowy) (480 g)
- Cydr jabłkowy (300 ml)
- Bulion mięsny (150 ml)
- Cebula (105 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Szałwia suszona (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.