fbpx
Szukaj
open close

Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz27-3-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem

Przygotowanie

Kotlety:

  • Mięso mielimy, w maszynce na standardowym sitku lub siekamy tasakiem
  • Mieszamy ręką i formujemy okrągły lub owalny kotlet
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu
  • Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy
  • Smażymy 3-4 min z każdej strony, odkładamy na deskę na 2 min
  • Jeśli jednak, nie lubimy krwistego mięsa, to przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 8 min

Warzywa duszone:

  • Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paski
  • Seler kroimy w cienkie ukośne plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojone warzywa
  • Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy rozmaryn
  • Smażymy 3-4 min
  • Przykrywamy pokrywką
  • Dusimy 2-3 min

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pieprzu czarnego.

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Inne przepisy na kotlety z sarny znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.

Jeśli nie masz maszynki do mielenia mięsa, możesz posiekać mięso tasakiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Kotlety

  • Sarnina karkówka (200 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Warzywa duszone

  • Cebula (105 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Marchew (45 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka

Mięso kroimy w kostkę żeby maszynka łatwiej mieliła Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy dwa (…)

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią

Ziemniaki: Obieramy, płuczemy Kroimy w kawałki (nie ma znaczenia czy duże czy małe, wystarczy każdego ziemniaka na 4 części przekroić) (…)

WIĘCEJ >