Kotlet schabowy, buraczki, fasolka
Kotlet schabowy, buraczki, fasolka
Przygotowanie
Kotlet schabowy
- Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Następnie kładziemy na mięso folię spożywczą i rozbijamy tłuczkiem o połowę
- Kotlety posypujemy przyprawami z każdej strony
- Przygotowujemy dwa talerze – na jeden wybijamy jaja i dokładnie roztrzepujemy, na drugi wysypujemy bułkę tartą
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Panierujemy kotlety w kolejności podanych talerzy, kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
- Usmażone kotlety przenosimy na talerze, a obok nakładamy buraczki i fasolkę
Buraczki
- Buraki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 1 godz. (na małym ogniu)
- Następnie wyciągamy buraki na deskę i pozostawiamy do ostygnięcia
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Buraki oraz jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Następnie buraki z jabłkiem dodajemy na patelnię z cebulą
- Dodajemy również pozostałe składniki, całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
Fasolka
- Z fasolki odcinamy końcówki
- Następnie gotujemy fasolkę we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-20 minut (do miękkości)
- Fasolkę odcedzamy i nakładamy na talerze
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań ze schabem.
Autor
Lista składników
Kotlet schabowy
- Wieprzowina schab (surowy) (160 g)
- Bułka tarta (55 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Buraczki
- Burak (210 g)
- Jabłko (90 g)
- Cebula (50 g)
- Masło (15 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Cukier trzcinowy (0.5 g)
Fasolka
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (400 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.