fbpx
Szukaj
open close

Kotlet schabowy, buraczki, fasolka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c596cabc1-efaf-4978-8d70-7a01c18f5f6d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlet schabowy, buraczki, fasolka

Przygotowanie

Kotlet schabowy

  • Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie kładziemy na mięso folię spożywczą i rozbijamy tłuczkiem o połowę
  • Kotlety posypujemy przyprawami z każdej strony
  • Przygotowujemy dwa talerze – na jeden wybijamy jaja i dokładnie roztrzepujemy, na drugi wysypujemy bułkę tartą
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Panierujemy kotlety w kolejności podanych talerzy, kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Usmażone kotlety przenosimy na talerze, a obok nakładamy buraczki i fasolkę

Buraczki

  • Buraki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 1 godz. (na małym ogniu)
  • Następnie wyciągamy buraki na deskę i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Buraki oraz jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Następnie buraki z jabłkiem dodajemy na patelnię z cebulą
  • Dodajemy również pozostałe składniki, całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut

Fasolka

  • Z fasolki odcinamy końcówki
  • Następnie gotujemy fasolkę we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-20 minut (do miękkości)
  • Fasolkę odcedzamy i nakładamy na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań ze schabem.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Kotlet schabowy

  • Wieprzowina schab (surowy) (160 g)
  • Bułka tarta (55 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Buraczki

  • Burak (210 g)
  • Jabłko (90 g)
  • Cebula (50 g)
  • Masło (15 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Cukier trzcinowy (0.5 g)

Fasolka

  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (400 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Panierowany schabowy z kapustą

Panierowany schabowy Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Następnie (…)

WIĘCEJ >

Kotlet schabowy z frytkami

Kotlet schabowy Mięso oczyszczamy i kroimy na plastry, a następnie cienko rozbijamy tłuczkiem Do miski wlewamy mleko, dodajemy przyprawy i (…)

WIĘCEJ >

Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Imbir obrać i bardzo drobno posiekać Kalarepę obieramy Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę (…)

WIĘCEJ >

Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską

Schab kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek w paseczki Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz (…)

WIĘCEJ >

Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy (…)

WIĘCEJ >