fbpx
Szukaj
open close

Kotlet mielony z dzika z duszoną kiszoną kapustą i gotowanymi batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9a4a48e0-aa5a-457e-affc-c56e1fa97c00-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlet mielony z dzika z duszoną kiszoną kapustą i gotowanymi batatami

Przygotowanie

Kotlety z dzika:

  • Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na standardowym sitku (szajbie)
  • Między jedną partią mielonego mięsa a drugą wrzucamy marchew i pietruszkę
  • Lekko solimy, pieprzymy i wyrabiany rękami masę mięsną (mieszamy)
  • Dzielimy na 4 kulki, spłaszczamy ręką na grubość 1,5 cm
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Smażymy mięso po 3 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem 10 min

Kapusta:

  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Rozgrzewamy w garnku pokrojony boczek
  • Podsmażamy przez 3-4 min
  • Wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 min
  • Dodajemy kapustę
  • Podsmażamy 5 min
  • Zalewamy szklanką zimnej wody
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Gotujemy na małym ogniu przez godzinę
  • Lekko solimy i pieprzymy (z solą ostrożnie, kapusta i wędzonki są słone)

Bataty:

  • Obieramy bataty
  • Kroimy w małe kawałki np. w cząstki
  • Zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy
  • Gotujemy do miękkości – około 25 min 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Mielone kotlety z dzika

  • Dziczyzna karkówka (400 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Marchew (20 g)
  • Pietruszka korzeń (20 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Duszona, kiszona kapusta

  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Woda (200 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (50 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Gotowane bataty

  • Batat (500 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Figowe trufle czekoladowe

Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza z ziemniakami

Ciasto Zaczynamy od namoczenia orzechów (sos) Gdy mamy namoczone orzechy – bierzemy się za przygotowywanie ciasta Do miski wsypujemy wszystkie (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi ruskie

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do miski malaksera W garnku (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z grzybami i orzechami

Farsz Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe mini pączki

Do miski wsypujemy babkę jajowatą, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniała Do drugiej miski (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z jagodami

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do misy malaksera W garnku (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowy chlebek z dyni

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu Formę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wlewamy wszystkie płynne (…)

WIĘCEJ >

Wieprzowina z grilla na słodko

Mięso kroimy w plastry Pozostałe składniki (poza przyprawami) wlewamy do miski i dokładnie mieszamy Każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami i (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe donuty czekoladowe

Ciasto Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy babkę (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe

Do miski przesiewamy mąkę (kasztanową), dodajemy mąkę (ziemniaczaną) oraz sól i całość dokładnie mieszamy Następnie wlewamy do mąk wodę i (…)

WIĘCEJ >