Kotleciki ziemniaczane
Kotleciki ziemniaczane
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut, po czym odcedzamy
- Jeszcze ciepłe ziemniaki rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki (poza tłuszczem) i całość dokładnie mieszamy
- Z ciasta formujemy wałek, kroimy go w plastry i formujemy płaskie placki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy placki i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (na złoty kolor)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z ziemniakami.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (500 g)
- Mąka orkiszowa (65 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.