fbpx
Szukaj
open close

Kotleciki warzywne z orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1a838b5d-7b6d-4079-a0bd-e7a09e5ca7a7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotleciki warzywne z orzechami

Przygotowanie

  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Następnie gotujemy ciecierzycę we wrzącej wodzie przez ok. 20 minut
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
  • Orzechy drobno siekamy
  • Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, przenosimy do miski i lekko rozgniatamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy marchew i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy szpinak i sos sojowy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Następnie wyłączamy kuchenkę, a zawartość patelni przenosimy do blendera i dokładnie blendujemy
  • Masę warzywną przenosimy do miski z ciecierzycą, dodajemy orzechy i połowę bułki tartej, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Masę dzielimy na części, formujemy kulki i lekko spłaszczamy na kształt kotlecików
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kotleciki obtaczamy w bułce tartej, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych kotlecików.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szpinak (250 g)
  • Ciecierzyca z puszki (200 g)
  • Marchew (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Orzech włoski (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Czosnek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kotleciki z ciecierzycy

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc) Fasolę zalewamy zimną wodą i (…)

WIĘCEJ >

Kotleciki krabowe

Mięso z kraba kroimy na kostki i wrzucamy do miski Dodajemy mąkę kokosową, szczypiorek, majonez, skórkę z cytryny i jajo (…)

WIĘCEJ >

Kotleciki wieprzowe

Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy (…)

WIĘCEJ >

Kotleciki z babką jajowatą

Mięso ugniatamy z jajkiem, babką i przyprawami Formujemy 6 kotletów Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, co jakiś czas przewracając na (…)

WIĘCEJ >

Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do malaksera wrzucamy 2 ząbki czosnku i siekam bardzo drobno. Przerzucamy na rozgrzaną patelnię i (…)

WIĘCEJ >