Korzenne bułeczki drożdżowe
Korzenne bułeczki drożdżowe
Przygotowanie
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
- Do miski wsypujemy drożdże, odrobinę mąki (ok. 2 łyżeczki na podstawową ilość porcji) i 1/5 ilości cukru, dolewamy ciepłą wodę (125 ml) i mieszamy
- Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 15 minut, aby pojawiła się piana
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę (zostawiamy ok. 3 łyżki), wszystkie przyprawy i 3/5 ilości cukru, dodajemy tłuszcz oraz rodzynki i całość dokładnie mieszamy dłońmi
- W środku ciasta formujemy zagłębienie, w które wlewamy masę drożdżową oraz wodę (125 ml) i całość mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż otrzymamy miękkie ciasto
- Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto, po czym przenosimy je do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godz., aby zwiększyło objętość
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę smarujemy tłuszczem
- Ciasto lekko uderzamy w misce, po czym przenosimy je na podsypaną mąką stolnicę
- Z ciasta formujemy bułeczki, układamy je na blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia
- Do miski wsypujemy pozostały cukier i odłożoną mąkę, dolewamy wodę (ok. 30 ml) i całość dokładnie mieszamy
- Na każdej bułce robimy krzyżyk i układamy na nim pastę
- Bułeczki pieczemy przez ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 bułeczki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bułeczek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (635 g)
- Woda (280 ml)
- Rodzynki (100 g)
- Masło (50 g)
- Cukier trzcinowy (45 g)
- Drożdże w proszku (6 g)
- Cynamon mielony (3 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
- Goździk mielony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.