Koper włoski zapiekany z kozim serem
Koper włoski zapiekany z kozim serem
Przygotowanie
- Z kopru odcinamy łodygi, bulwy obieramy z zewnętrznych liści, a następnie odkrawamy twardą, dolną cześć bulw
- Koper płuczemy pod zimną wodą i osuszamy, po czym kroimy wzdłuż w grube plastry
- Kawałki kopru gotujemy na parze przez ok. 10 minut, a następnie odcedzamy i osuszamy
- W piekarniku rozgrzewamy grill
- Blachę smarujemy tłuszczem za pomocą ręcznika papierowego (lub pędzelka – jeśli mamy) i układamy na niej plastry kopru
- Ser rozkładamy na kawałkach kopru, oprószamy przyprawami i skrapiamy pozostałym tłuszczem
- Blachę wkładamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez ok. 8-10 minut
- Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z koprem włoskim.
Autor
Lista składników
- Fenkuł (koper włoski) (700 g)
- Ser kozi (200 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.