Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami
Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami
Przygotowanie
- Nogi kaczki solimy i pieprzymy
- Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec
- Wrzucamy kacze nogi
- Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie
- Sałatę drzemy w placach
- Pomidorki kroimy na pół
- Ogórka kroimy w półksiężyce
- Cebulę kroimy w krążki
- Sałatę i warzywa układamy na talerze i polewamy sosem vinaigrette
- Obok układamy ziemniaki, które posypujemy koperkiem
- Na ziemniaki kładziemy kaczkę i polewamy 2 łyżkami tłuszczu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się pomysły na przyrządzenie smacznych sosów vinaigrette – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (150 g)
- Kaczka noga (140 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Sałata rzymska (70 g)
- Smalec z gęsi (50 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Woda (50 ml)
- Sos vinaigrette (20 g)
- Koper (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.