Kompot z mango z wanilią
Kompot z mango z wanilią
Przygotowanie
- Mango obieramy i kroimy w plastry (pestkę usuwamy)
- Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół
- Z 1/2 ilości limonek ścieramy skórkę, a z wszystkich wyciskamy sok
- Do rondla wlewamy sok z limonki i wodę, dodajemy skórkę z limonki, laskę wanilii oraz słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy do momentu, aż słodzik się rozpuści
- Następnie dodajemy mango i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez ok. 20-30 minut
- Po tym czasie zawartość rondla przenosimy do dzbanka i odkładamy do ostygnięcia
- Z kompotu wyciągamy laskę wanilii, zeskrobujemy nasiona, które dodajemy do kompotu, a strąk wyrzucamy
- Kompot wkładamy do lodówki i trzymamy w niej do czasu podania
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z mango.
Autor
Lista składników
- Mango (500 g)
- Limonka (140 g)
- Woda (50 ml)
- Cukier trzcinowy (40 g)
- Wanilia – laska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.