fbpx
logo
Szukaj
open close

Kompot morelowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cce73c79f-9d0b-4e57-ad8f-c2d251fd78fa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kompot morelowy

Przygotowanie

  • Morele kroimy na pół i wyciągamy pestki
  • Następnie wkładamy pestki do moździerza, rozłupujemy i wyciągamy z nich nasiona
  • Nasiona wkładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą i odkładamy na ok. 30 sek.
  • Następnie nasiona odsączamy i obieramy ze skórki
  • Połówki nasion rozdzielamy i odkładamy
  • Do garnka wlewamy wodę, dodajemy słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy do momentu, aż słodzik się rozpuści
  • Następnie zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia
  • Morele kroimy w ćwiartki
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy morele i gotujemy przez ok. 4-5 minut
  • Po tym czasie wyciągamy morele z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej, odsączamy i rozkładamy na talerzach (lub w miskach)
  • Syrop gotujemy przez ok. 2-3 minuty, aby trochę zgęstniał, po czym odkładamy do ostygnięcia
  • Morele zalewamy ostygniętym syropem i przygotowane kompoty wkładamy do lodówki na min. 2 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z morelami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Morela (800 g)
  • Woda (150 ml)
  • Cukier trzcinowy (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Łyżka cedzakowa, Miska, Moździerz, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Morele w sosie cynamonowym

Morele kroimy na pół i usuwamy pestki, a następnie kroimy morele w plasterki Plasterki moreli układamy na kształt kwiatka w (…)

WIĘCEJ >

Mus morelowy

Żelatynę wrzucamy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy do namoczenia Morele kroimy na pół i usuwamy pestki, a następnie (…)

WIĘCEJ >

Ciasto morelowe z polewą

Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tortownicę wykładamy papierem (…)

WIĘCEJ >

Sorbet morelowy

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli (…)

WIĘCEJ >

Sorbet morelowo – cynamonowy – oszukana szarlotka

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli (…)

WIĘCEJ >