Kolorowy ryż z warzywami
Kolorowy ryż z warzywami
Przygotowanie
- Marchew obieramy i kroimy w kostkę
- Cebulki z czosnkiem obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Papryki kroimy w kostkę
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy marchew i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy czosnek, paprykę oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przyprawy (garam masala), mieszamy i ściągamy patelnię z kuchenki
- Dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy cebulką oraz przyprawami (pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z ryżem.
Do tego dania możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. zielony groszek, kukurydzę lub mini marchewki i wiele innych.
Autor
Lista składników
- Ryż basmati (200 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Papryka zielona (150 g)
- Marchew (100 g)
- Pieczarka (świeża) (100 g)
- Cebula dymka (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Garam masala (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.