Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii
Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii
Przygotowanie
- Grzyby dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie
- Mięso podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku (średnie dziurki)
- Marchew i pietruszkę zmielić
- Zmielone warzywa połączyć z mielonym mięsem
- Rozmaryn drobno posiekać i dodać do masy mielonej
- Wyrobić dokładnie rękami masę mięsną
- Formujemy kuleczki wielkości piłeczki ping-pongowej
- Gotujemy pulpeciki we wrzącej osolonej wodzie 10 min od momentu jak zacznie woda wrzeć
- Wyjmujemy kuleczki szumówką/łyżką cedzakową z wody do jakiegoś naczynia (wodę zostawiamy!)
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Grzyby odcedzić na sicie (wodę od grzybów zostawić!)
- Grzyby kroimy w grube paski
- W rondelku lub garnku roztapiamy tłuszcz
- Pokrojone grzyby, zasmażamy 4 minuty
- Dodajemy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 4 minuty
- Dodajemy wodę, w której moczyły się grzyby (ale lejemy ostrożnie, powoli żeby „gęstego” z dna nie wlać, bo tam piasek jest)
- Dolewamy szklankę wywaru, w którym gotowały się pulpety
- Dodajemy rozmaryn, lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy 10 minut
- Wsypujemy łyżkę mąki kokosowej, ustawiamy minimalny ogień
- Gotujemy minutę
- Jeśli jest zbyt wodniste to dodajemy drugą łyżkę mąki kokosowej
- Pulpety odgrzewamy w wodzie w której się gotowały
- Cukinię przepuszczamy przez spiromat, czyli tarkę spiralną
- Gdy nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w długie plastry i plastry w paski
- Gotowy makaron z cukinii wrzucamy do sosu grzybowego, mieszamy i zostawiamy na minutę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina łopatka (500 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Czosnek (20 g)
- Podgrzybek suszony (10 g)
- Rozmaryn (świeży) (8 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.