Kokosowe ciasto kakaowe z masłem orzechowym
Kokosowe ciasto kakaowe z masłem orzechowym
Przygotowanie
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
- Dodajemy kakao, mieszamy i ściągamy rondel z kuchenki
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy cukier i przyprawy (sól i wanilię, z której wydłubujemy nasiona) i dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy kakaowy tłuszcz oraz masło orzechowe i ponownie dokładnie mieszamy
- Mąkę przesiewamy przez sitko do miski z masą i jeszcze raz dokładnie mieszamy do momentu, aż nie będzie żadnych grudek
- Orzechy drobniej siekamy, dodajemy do masy i mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C
- Formę smarujemy tłuszczem
- Wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (306 g)
- Masło orzechowe (z samych orzechów) (120 g)
- Orzech ziemny (100 g)
- Masło (80 g)
- Mąka kokosowa (65 g)
- Kakao w proszku (60 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Wanilia – laska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.