fbpx
Szukaj
open close

Kokosowe babeczki z musem bananowym i owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca532c879-a9f1-4502-bafe-f89210bba870
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kokosowe babeczki z musem bananowym i owocami

Przygotowanie

  • Najpierw masa bananowa:
  • Zagotowujemy wodę w czajniku
  • Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, czyli jakieś 2-3 minuty
  • Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę
  • Obieramy banany
  • Kroimy w kawałki i wrzucamy do pojemnika w którym będziemy blendować, dolewamy wodę z żelatyną
  • Wyciskamy sok z cytryny i dolewamy 
  • Blendujemy na gładką masę 
  • Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny 
  • W tym czasie robimy spody ciastek
  • Wiórki kokosowe wsypujemy do miski 
  • Dodajemy łój
  • Dodajemy ¼ szklanki wrzątku 
  • Dodajemy miód
  • Mieszamy rękami, aż uzyskamy masę, która będzie się kleić, będzie miękka i łatwo się będzie układać w foremkach
  • Bierzemy foremki do muffinek
  • Do jakiejś miseczki/ talerza wlewamy ½ szklanki ciepłej wody
  • Nakładamy łyżkę ciasta do foremki 
  • Moczymy dwa palce, wskazujący i środkowy i ugniatamy naszą masę w foremce tak, żeby wypełnić foremkę 
  • Wkładamy foremki wyłożone ciastem do zamrażarki na 30 minut
  • Wyjmujemy foremki i nożem na około podważamy foremkę i wyjmujemy gotowe ciastko 
  • Następnie do każdego ciastka nakładamy po 2 łyżki musu bananowego 
  • Dekorujemy świeżymi owocami i ozdabiamy miętą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Najlepsze foremki są silikonowe, ponieważ łatwo wyjmiemy z nich ciastko.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Banan (360 g)
  • Wiórki kokosowe (200 g)
  • Wołowina łój (90 g)
  • Jeżyna (60 g)
  • Malina (60 g)
  • Woda (50 ml)
  • Cytryna (40 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Żelatyna w proszku (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Czajnik, Deska, Foremka na muffiny, Lodówka, Miska, Nóż, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Babeczki bakaliowe

Bakalie namaczamy gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z wodą i rozpuszczonym olejem na jednolitą, rzadką masę. Napęczniałe bakalie wyciskamy pozbywając się (…)

WIĘCEJ >