Kokosowa tarta malinowa
Kokosowa tarta malinowa
Przygotowanie
Masa malinowa:
- Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować
- Dodajemy miód
- Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik
- Żelatynę wsypujemy do małej miseczki/szklaneczki i zalewamy 50 ml zimnej wody
- Mieszamy aż żelatyna się równo wymiesza. Odstawiamy na 2 min i dodajemy do gorących malin
- Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
- Odstawiamy do wystudzenia
Spód:
- Daktyle wrzucamy do kubka i zalewamy wrzątkiem żeby je zakryło
- Czekamy 3-4 min i miksujemy blenderem
- Wiórki wsypujemy do miski
- Dodajemy zmiksowane daktyle
- Dodajemy olej kokosowy
- Mieszamy
- Wykładamy ciasto na formę wyłożoną papierem
- Zalewamy zimną masą malinową
- Wkładamy do lodówki do zestalenie – minimum na godzinę, a najlepiej na noc
- Nakładamy borówki i jeżyny do dekoracji
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia tarty na słodko.
Autor
Lista składników
Masa malinowa
- Malina (750 g)
- Woda (50 ml)
- Miód lipowy (24 g)
- Żelatyna w proszku (12 g)
Spód
- Woda (200 ml)
- Wiórki kokosowe (200 g)
- Borówka (100 g)
- Jeżyna (100 g)
- Daktyl (90 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.