Kobler jabłkowy
Kobler jabłkowy
Przygotowanie
Nadzienie jabłkowe
- Jabłka obieramy i kroimy w plasterki (gniazda nasienne)
- W rondlu mieszamy mąkę z przyprawami, cukrem i wodą, doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do momentu, aż zgęstnieję
- Dodajemy jabłka, mieszamy i gotujemy do czasu, aż jabłka będą gorące, a płyn gęsty
- Zawartość rondla przelewamy do naczynia żaroodpornego
Ciasto na wierzch
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 205 st. C
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, cukier oraz przyprawy (sól i wanilię, z której wydłubujemy nasiona) i całość dokładnie miksujemy
- Mąkę przesiewamy przez sitko do miski z masą, dodajemy proszek do pieczenia i całość dokładnie ubijamy do momentu, aż nie będzie w niej żadnych grudek (ciasto będzie rzadkie)
- Masę wylewamy równomiernie na owoce i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów z jabłkami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
Nadzienie jabłkowe
- Jabłko (680 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Woda (125 ml)
- Mąka kukurydziana (24 g)
- Cynamon mielony (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
Ciasto na wierzch
- Jajo kurze (204 g)
- Mąka kokosowa (65 g)
- Masło (60 g)
- Cukier trzcinowy (50 g)
- Wanilia – laska (3 g)
- Proszek do pieczenia (1 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.