Klopsiki z indyka
Klopsiki z indyka
Przygotowanie
- Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy folią aluminiową, a następnie smarujemy tłuszczem
- Cukinię rozkładamy na ręczniku papierowym, na wierzchu kładziemy drugi ręcznik i przyciskamy, aby usunąć nadmiar soku
- Po osuszeniu przenosimy cukinię do miski, dodajemy mięso, bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz i oregano), wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Z mięsa formujemy klopsiki o średnicy ok. 5 cm i układamy je na folii w odległości ok. 5 cm od siebie
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z indykiem.
Autor
Lista składników
- Indyk mięso mielone (455 g)
- Bułka tarta (110 g)
- Cukinia zielona (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.