Klasyczne ratatouille
Klasyczne ratatouille
Przygotowanie
- Bakłażana kroimy w większą kostkę, przenosimy na sito, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 30 minut
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Paprykę, cukinię, i pomidory kroimy w większą kostkę
- Z bakłażana wyciskamy sok
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy bakłażana i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając
- Następnie przenosimy bakłażana do miski, a na patelnię dokładamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy paprykę z cukinią i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
- Dodajemy pomidory, dolewamy wodę z octem i zagotowujemy
- Dodajemy bakłażana, mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut (na małym ogniu)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ratatouille.
Autor
Lista składników
- Pomidor (600 g)
- Bakłażan (300 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Woda (250 ml)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.