Klasyczne ciasto bananowe
Klasyczne ciasto bananowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem (najlepiej o wymiarach 20 cm x 10 cm)
- Do miski wsypujemy cukier, wybijamy jaja i ucieramy
- Następnie dolewamy tłuszcz oraz wodę i dokładnie mieszamy
- Banany obieramy, wkładamy do osobnej miski i rozgniatamy, a następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy
- Wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (cynamon) i ponownie dokładnie mieszamy
- Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 1 godz., aby wyrosło i nabrało ciemnozłotego koloru
- Po tym czasie zostawiamy ciasto w formie na ok. 10 minut, aby nieco przestygło
- Następnie przenosimy ciasto na metalowy ruszt i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Banan (240 g)
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
- Woda (45 ml)
- Proszek do pieczenia (6 g)
- Cynamon mielony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.