fbpx
Szukaj
open close

Klasyczne ciastka lamington

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c73193330-6291-4abe-b088-0fa6e6b58362
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Klasyczne ciastka lamington

Przygotowanie

  • Tłuszcz wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 15 minut, aby był miękki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski przesiewamy mąki i proszek do pieczenia, dodajemy 3/4 tłuszczu, cukier, ekstrakt z wanilii, jaja (jaja wcześniej wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy) oraz połowę ilości mleka i miksujemy na gładką masę
  • Masę wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie przenosimy ciasto na ruszt do ostygnięcia
  • Ciasto kroimy poziomo na pół, a następnie każdą część na równe kostki
  • Do miski wsypujemy cukier puder oraz kakao i mieszamy
  • Do rondla wkładamy pozostały tłuszcz, dolewamy pozostałe mleko i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się roztopi
  • Następnie przelewamy zawartość rondla do mieszanki cukru pudru z kakao i łączymy na gładką masę
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wysypujemy wiórki koksowe
  • Kostki ciasta zanurzamy w polewie, a następnie obtaczamy równomiernie w wiórkach kokosowych i odkładamy na ruszt, aby polewa zastygła

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciastek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 16
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (200 g)
  • Wiórki kokosowe (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Mąka kukurydziana (50 g)
  • Kakao w proszku (50 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciastka cappuccino w filiżankach

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Lekko natłuszczamy żaroodporne filiżanki Do miski wlewamy mleko, dodajemy kawę i mieszamy do (…)

WIĘCEJ >

Ciastka z masłem orzechowym

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciastek, aby się schłodziła Do rondla wsypujemy cukier, (…)

WIĘCEJ >

Ciastka z owocami na ciepło

Żółtko rozmącamy z wodą (1/3 ilości) Owoce przenosimy do miski, dodajemy połowę cukru pudru oraz mąkę i dokładnie mieszamy Następnie (…)

WIĘCEJ >

Ciastka czekoladowo-serowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski wybijamy 1/6 (…)

WIĘCEJ >

Ciastka z tapioką

Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem (…)

WIĘCEJ >