Kisiel z owoców drobno pestkowych
Kisiel z owoców drobno pestkowych
Przygotowanie
- Owoce dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i przenosimy do rondla
- Wlewamy 3/4 ilości wody, dodajemy słodzik i stawiamy na kuchenkę na średni ogień
- Gdy woda z owocami zacznie się gotować – zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut
- Zawartość rondla przelewamy przez sitko do drugiego rondla i przecieramy owoce tak, aby na sitku zostały tylko pestki i skórki
- Rondel z powstałym sokiem stawiamy na kuchenkę, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień
- Do pozostałej wody wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, po czym wlewamy do rondla z sokiem i mieszamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż kisiel się ponownie zagotuję i zgęstnieję)
- Gotowy kisiel nalewamy do pucharków i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kiśli.
Autor
Lista składników
- Woda (500 ml)
- Porzeczka czerwona (150 g)
- Malina (150 g)
- Agrest (100 g)
- Mąka ziemniaczana (36 g)
- Cukier trzcinowy (20 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.