Kisiel malinowy
Kisiel malinowy
Przygotowanie
- Mniej niż połowę malin wkładamy do lodówki
- Mąkę mieszamy z zimną wodą (1/11 ilości)
- Do rondla wlewamy pozostałą wodę i sok z cytryny, wsypujemy słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż się rozpuści
- Następnie zawartość rondla doprowadzamy do wrzenia, po czym odkładamy do ostygnięcia
- Pozostałe maliny wkładamy do blendera, dolewamy syrop i całość blendujemy przez ok. 2-3 minuty
- Następnie powstały mus przecedzamy przez sitko do rondla
- Do musu dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1-2 minuty (do zgęstnienia)
- Gotowy kisiel przelewamy do pucharków i odkładamy do ostygnięcia
- Ostygnięty kisiel wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kisielów.
Autor
Lista składników
- Malina (600 g)
- Woda (110 ml)
- Cukier trzcinowy (40 g)
- Sok z cytryny (bio) (36 ml)
- Mąka ziemniaczana (18 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.