Kisiel jabłkowy
Kisiel jabłkowy
Przygotowanie
- Jabłka dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki
- Następnie wykrajamy gniazda nasienne i ogonki
- Ćwiartki jabłek kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla
- Do rondla dolewamy wodę (2/3 ilości) i zaczynamy gotować
- Do gotujących się jabłek dolewamy sok z cytryny i gotujemy na średnim ogniu
- Co jakiś czas mieszamy jabłka, aby były równomiernie uprażone
- Do pozostałej wody wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy
- Gdy jabłka będą miękkie – wlewamy do nich wodę z mąką i mieszamy do momentu, aż kisiel ponownie się zagotuję i zgęstnieję
- Gotowy kisiel przelewamy do pucharków i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kiśli.
Autor
Lista składników
- Jabłko (500 g)
- Woda (375 ml)
- Mąka ziemniaczana (24 g)
- Sok z cytryny (bio) (24 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.