Kisiel gruszkowy
Kisiel gruszkowy
Przygotowanie
- Gruszki dokładnie myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne
- Następnie kroimy gruszki w kostkę i wrzucamy do rondla
- Do rondla wlewamy połowę wody i sok z cytryny, stawiamy rondel na kuchenkę i zaczynamy gotować
- Gdy zawartość rondla zacznie się gotować – zmniejszamy moc i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut
- Do pozostałej wody wsypujemy mąkę z cukrem i dokładnie mieszamy
- Następnie wlewamy wodę z mąką i cukrem do rondla, cały czas mieszając kisiel
- Gdy kisiel zgęstnieje, gotujemy go jeszcze przez kilka sek. i wyłączamy
- Gotowy kisiel nalewamy do pucharków
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kiśli.
Autor
Lista składników
- Gruszka (700 g)
- Woda (250 ml)
- Mąka ziemniaczana (24 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.