Kiełbasa i ziemniaki
Kiełbasa i ziemniaki
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Ziemniaki obieramy i kroimy na pół
- Następnie przenosimy ziemniaki do naczynia żaroodpornego, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i mieszamy, tak aby każdy ziemniak równomiernie był pokryty tłuszczem i przyprawami
- Kiełbasę nacinamy na skos w kilku miejscach i kładziemy na wierzch ziemniaków
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do miękkości ziemniaków)
- Zieleninę siekamy
- Na talerze nakładamy ziemniaki z kiełbasą, posypujemy zieleniną, a obok kładziemy ogórki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z kiełbasą.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (450 g)
- Kiełbasa śląska (170 g)
- Ogórek kiszony (120 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Koper (świeży) (6 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.