fbpx
Szukaj
open close

Kebab z Bursy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c80bc78f4-afc2-4bff-9b67-7521217c82be
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kebab z Bursy

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Do miski wlewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, dodajemy przyprawy (kmin, sól i pieprz) i mieszamy
  • Mięso zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy i wkładamy na min. 2 godz. do lodówki (można marynować nawet do 24 godz.)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z marynaty (marynaty nie wylewamy) i nabijamy na patyki do szaszłyków
  • Piekarnik z grillem rozgrzewamy do wysokiej temp.
  • Szaszłyki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 6-8 minut (obracając w trakcie 1-2 razy, aby mieć pewność, że mięso się równo upiecze)
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę
  • W rondlu podgrzewamy marynatę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (lub do miękkości cebuli)
  • Dodajemy pomidory i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając
  • Mięso kładziemy na półmisku i polewamy sosem oraz jogurtem
  • Kebab możemy podawać z chlebkiem pita

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kebaba.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina karkówka (500 g)
  • Cebula (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Mini kebab wieprzowy z szaszłykami warzywnymi

Mini kebab:·         Mięso włożyć do miski Dodać sól, pieprz i tymianek Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać (…)

WIĘCEJ >