fbpx
Szukaj
open close

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf23d23cf-310f-4166-b8ba-6186e914145c-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

Przygotowanie

  • Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika
  • Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu
  • Ręką lub nożem zdejmujemy szlam i ewentualne łuski z ryby
  • Płuczemy pod bieżącą wodą oczyszczone kawałki i wkładamy do czystej miski
  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach
  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Warzywa wsypujemy do miski z rybami
  • Dodajemy oliwę, lekko solimy, pieprzymy i mieszamy
  • Przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą i wkładamy na noc (lub na 12 godz.) do lodówki
  • Ziemniaki zalewamy zimną wodą, lekko solimy i zaczynamy gotować do miękkości (czyli około 20 min od momentu zagotowania)
  • Rozgrzewamy patelnię z masłem
  • Kładziemy ryby (wyjąć tak, żeby warzywa zostały w misce)
  • Smażymy ryby z obu stron po 4 min na średnim ogniu
  • Zasypujemy warzywami i rodzynkami
  • Zalewamy rosołem
  • Przykrywamy pokrywką
  • Gotujemy 15 min na średnim ogniu i wyłączamy palnik
  • Ziemniaki odcedzamy z wody
  • Nakładamy rybę z sosem na talerze, obok kładziemy ziemniaki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam przepis na karpia w warzywach.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Karp (świeży) (320 g)
  • Ziemniak (250 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Seler korzeń (60 g)
  • Cebula (50 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Rodzynki (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
  • Marchew (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Garnek - mały, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczony karp zaprawiany w warzywach

Rybę kroimy na 4 kawałki Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce na grubych oczkach Cebulę kroimy w (…)

WIĘCEJ >