Karmelizowane cebulki
Karmelizowane cebulki
Przygotowanie
- Cebulki obieramy (końcówki zostawiamy, aby nie rozpadły się podczas gotowania)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulki, dodajemy zieleninę (tymianek) i przyprawy (liść laurowy), mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dolewamy bulion i sok z cytryny, dodajemy musztardę, mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut (do momentu, aż cebulki będą miękkie)
- Po tym czasie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy przez ok. 10-15 minut (gotujemy tak długo, aby wyparował prawie cały płyn)
- Dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
- Cebulki nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną (natką)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem cebuli.
Autor
Lista składników
- Cebula dymka (240 g)
- Bulion mięsny (200 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Musztarda (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.