fbpx
Szukaj
open close

Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccbfcf185-ae14-4755-a9eb-cdcc2ad38a71-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem

Przygotowanie

  • Karkówkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa (a najlepiej sztekerem)
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Kaszę jaglaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na 4 plastry
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy boczek i zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy ciepłą, odcedzoną kaszę jaglaną, mieszamy, podgrzewamy przez minutę, przykrywamy pokrywką i wyłączamy gaz
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Smażymy karkówkę po 4-5 min z każdej strony
  • Kładziemy jeden plaster mięsa na drugi
  • Obok mięsa kładziemy plastry jabłek
  • Smażymy z jednej strony 3 minuty
  • obracamy jabłka na drugą stronę i od razu mięso na drugą stronę
  • Jabłka posypujemy majerankiem
  • Układamy na talerzu kaszę, obok plastry jabłka i karkówkę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia karkówki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina karkówka (200 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Kasza jaglana (50 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (50 g)
  • Cebula (50 g)
  • Smalec z gęsi (36 g)
  • Majeranek suszony (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Karkówka z suszonymi pomidorami

Karkówkę układamy z przyprawami w misie wolnowaru Dodajemy wody Pomidory suszone namaczamy we wrzątku i kroimy na małe kawałki Dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Karkówka smażona z pietruszką i chili

Pietruszkę obieramy i kroimy w plastry Papryczkę kroimy na małe kawałki, a mięso w kostkę Smażymy na rozgrzanym smalcu karkówkę (…)

WIĘCEJ >

Karkówka wieprzowa duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru

Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i (…)

WIĘCEJ >

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie (…)

WIĘCEJ >

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

Karkówka faszerowana: Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Włączamy piekarnik na 180 stopni Dodajemy namoczone (…)

WIĘCEJ >