Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym
Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym
Przygotowanie
Karkówka faszerowana:
- Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Włączamy piekarnik na 180 stopni
- Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu)
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, dzielimy masę na 4 części
- Karkówkę rozbijamy cienko tłuczkiem do mięsa
- Lekko solimy i pieprzymy
- Nakładamy porcję farszu
- Zawijamy boki i zwijamy w rulon
- Owijamy każdą roladkę w papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 40 min
Sos jabłkowo-winny:
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Jabłko obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
- W garnuszku/rondelku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę
- Podsmażamy 2 minuty
- Dodajemy pokrojone jabłko
- Wlewamy wino
- Dusimy 3 minuty
- Wlewamy pół szklanki rosołu
- Zagotowujemy
- Miksujemy blenderem na gładki sos
Puree selerowo-gruszkowe:
- Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
- Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
- Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
- Gotujemy pod przykryciem około 30 min aż seler będzie miękki
- Odcedzamy wodę i miksujemy seler z gruszką na puree
- Doprawiamy solą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami
- Wieprzowina karkówka (300 g)
- Dziczyzna łopatka (200 g)
- Cebula (50 g)
- Borowik suszony (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos jabłkowo-winny
- Bulion mięsny (125 ml)
- Jabłko (70 g)
- Cebula (50 g)
- Wino białe wytrawne (25 ml)
- Masło klarowane ghee (7 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Purée selerowo-gruszkowe
- Seler korzeń (300 g)
- Gruszka (130 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.