fbpx
Szukaj
open close

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c379505bc-2cde-4ae7-9e63-598bd425a8b8-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

Przygotowanie

Karkówka faszerowana:

  • Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu)
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, dzielimy masę na 4 części
  • Karkówkę rozbijamy cienko tłuczkiem do mięsa
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy porcję farszu
  • Zawijamy boki i zwijamy w rulon
  • Owijamy każdą roladkę w papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 40 min

Sos jabłkowo-winny:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • W garnuszku/rondelku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę
  • Podsmażamy 2 minuty
  • Dodajemy pokrojone jabłko
  • Wlewamy wino
  • Dusimy 3 minuty
  • Wlewamy pół szklanki rosołu
  • Zagotowujemy
  • Miksujemy blenderem na gładki sos

Puree selerowo-gruszkowe:

  • Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
  • Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
  • Gotujemy pod przykryciem około 30 min aż seler będzie miękki
  • Odcedzamy wodę i miksujemy seler z gruszką na puree
  • Doprawiamy solą 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami

  • Wieprzowina karkówka (300 g)
  • Dziczyzna łopatka (200 g)
  • Cebula (50 g)
  • Borowik suszony (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos jabłkowo-winny

  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Jabłko (70 g)
  • Cebula (50 g)
  • Wino białe wytrawne (25 ml)
  • Masło klarowane ghee (7 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Purée selerowo-gruszkowe

  • Seler korzeń (300 g)
  • Gruszka (130 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Karkówka wieprzowa duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru

Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i (…)

WIĘCEJ >