fbpx
Szukaj
open close

Karczochy z parmezanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc4703574-403f-4e89-b7c0-78f075b44a5f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Karczochy z parmezanem

Przygotowanie

  • Łodygi karczochów odrywamy razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami
  • Z każdego karczocha usuwamy twarde, zewnętrzne listki i odcinamy podstawę karczochów oraz górną część listków do ok. 2/3 wysokości kwiatu
  • Do miski nalewamy zimną wodę, dolewamy sok z cytryny i mieszamy
  • Karczochy wkładamy do miski z wodą
  • Parmezan kroimy w cienkie płatki (można użyć obieraczki do warzyw)
  • Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy
  • Następnie rwiemy liście sałaty na mniejsze kawałki i wkładamy do miski
  • Dodajemy połowę tłuszczu i 1/3 ilości octu, oprószamy przyprawami i mieszamy
  • Sałatę rozkładamy na talerzach
  • Karczochy odsączamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie kroimy karczochy wzdłuż na plastry o grubości ok. 2 mm i kładziemy na sałatę
  • Do miski wlewamy pozostały ocet i wodę, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy pozostały tłuszcz i roztrzepujemy widelcem
  • Karczochy polewamy sosem, posypujemy parmezanem i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z karczochami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Karczoch (świeży) (1440 g)
  • Sałata karbowana (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (24 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Woda (10 ml)
  • Ocet balsamiczny (8 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Duszone karczochy z marchewką

Łodygi karczochów odrywamy razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami Z każdego karczocha usuwamy twarde, zewnętrzne listki i odcinamy równo (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z karczochami

Sałatę rwiemy na kawałki Ser kroimy w kostkę Pomidorki kroimy w plasterki Karczochy kroimy na kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do (…)

WIĘCEJ >

Jagnięcina z karczochami

Mięso dzielimy na porcję, dokładnie płuczemy i osuszamy Następnie nacieramy mięso przyprawami (solą i pieprzem), wkładamy do szklanego naczynia i (…)

WIĘCEJ >

Omlet z bekonem i karczochami

Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietankę, boczek oraz przyprawy i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną Cebulę obieramy (…)

WIĘCEJ >

Dip z karczochami i szpinakiem

Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę. Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać, aż (…)

WIĘCEJ >