Kapuśniak myśliwski
Kapuśniak myśliwski
Przygotowanie
- Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody)
- Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wrzucamy mięso
- Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając
- Podlewamy ½ szklanką zimnej wody z kranu
- Ustawiamy mały płomień
- Dusimy mięso 40 min
- Sprawdzamy co jakiś czas ile wody odparowało i uzupełniamy wodę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
- Grzyby wyjmujemy z wody i kroimy w paseczki
- Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy grzyby
- Zasmażamy 2 min
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 2 min
- Dorzucamy do gotującego się mięsa
- Dorzucamy pokrojoną marchew z pietruszką
- Wlewamy rosół
- Dodajemy rozmaryn
- Gotujemy 20 min
- Kapustę kiszoną kroimy w mniejsze kawałki – najlepiej położyć kapustę na deskę i kroić w kostkę 2 x 2 cm
- Dodajemy kapustę do garnka z mięsem
- Dolewamy szklankę wody i gotujemy do czasu aż mięso będzie miękkie (czyli jakieś 70 min)
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Warto mieć większe zapasy bulionu w lodówce – dzięki temu przyrządzenie zupy zajmie Ci niewiele czasu.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia zupy kapuśniak (wersja również dla wegan).
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Kapusta kiszona (300 g)
- Sarnina łopatka (300 g)
- Woda (300 ml)
- Cebula (100 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Smalec z gęsi (36 g)
- Czosnek (10 g)
- Podgrzybek suszony (10 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.