Kapuśniak
Kapuśniak
Przygotowanie
- Mięso kroimy na 3 części, przenosimy do garnka i zalewamy wodą
- Dodajemy sól i zagotowujemy
- Następnie ściągamy szumowiny i gotujemy pod przykryciem przez ok. 40 minut (na małym ogniu)
- Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i kroimy na pół
- Do garnka dodajemy warzywa (cebulę wraz z łupinami) oraz przyprawy (liść laurowy oraz ziele angielskie) i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do zupy i gotujemy przez ok. 10 minut
- Kapustę kiszoną płuczemy i siekamy na mniejsze części
- Do garnka dodajemy kapustę oraz pozostałe przyprawy i gotujemy przez ok. 20 minut
- Po tym czasie wyciągamy z garnka marchew, seler, pietruszkę, cebulę oraz natkę
- Boczek kroimy w cienkie paski
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, a następnie przenosimy do garnka
- Na pozostałym tłuszczu podsmażamy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką
- Do mąki stopniowo wlewamy wywar, energicznie mieszamy, a następnie przelewamy do garnka i gotujemy przez ok. 10 minut
- Marchew ścieramy na grubych oczkach, przenosimy z powrotem do garnka i całość delikatnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kapuśniaku.
Autor
Lista składników
- Woda (2000 ml)
- Ziemniak (600 g)
- Wieprzowina żebra (500 g)
- Kapusta kiszona (400 g)
- Cebula (105 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
- Marchew (90 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Seler korzeń (80 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Mąka gryczana (12 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)
- Majeranek suszony (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.