Kanapki warzywno-bekonowe
Kanapki warzywno-bekonowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papierze układamy plastry bekonu i pieczemy przez ok. 10 minut (pieczemy do momentu, aż boczek będzie złoty i chrupiący)
- Następnie przekładamy boczek na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
- Kromki chleba lekko opiekamy z każdej strony i jedną stronę smarujemy majonezem
- Pomidora kroimy w cienkie plasterki
- Sałatę rwiemy na kawałki
- Na połowie ilości kromek układamy boczek, pomidora i sałatę, po czym przykrywamy pozostałymi kromkami posmarowaną majonezem stroną do dołu
- Przed podaniem kroimy każdą kanapkę na trójkąty i nabijamy na wykałaczki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kanapek.
Kanapki opcjonalnie możesz włożyć do grilla lub tostera aby były bardziej przypieczone i chrupiące.
Do kanapek możesz dodać więcej ulubionych dodatków np. ogórka.
Autor
Lista składników
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (280 g)
- Pomidor (170 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (120 g)
- Sałata lodowa (80 g)
- Majonez (60 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.