fbpx
Szukaj
open close

Kanapki dziecięce – ptaszek, sówka i lisek

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfca7df33-dc30-4517-9e7e-5e3f37a3e53f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kanapki dziecięce – ptaszek, sówka i lisek

Przygotowanie

Ptaszek

  • Z chleba wycinamy kółko
  • Jabłko kroimy w pół plastry
  • Truskawkę kroimy w plastry i na kawałki na kształt nóżek
  • Marchew obieramy i odkrawamy plaster i kawałek na kształt noska
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt ptaszka, tak jak na załączonym obrazku

Sówka

  • Z kromki chleba odcinamy boki, tak aby powstała sówka ze skrzydełkami
  • Jabłko kroimy na pół plastry
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Marchew obieramy i wycinamy trójkącik
  • Paluszka łamiemy na mniejszą i większą część
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt sówki, tak jak na załączonym obrazku

Lisek

  • Z kromki chleba odcinamy boki, tak aby powstał kształt głowy liska
  • Z wyciętych kawałków chleba wycinamy trójkąty
  • Z sera wycinamy trójkąty mniejsze od trójkątów chlebowych
  • Z truskawki wycinamy trójkąty mniejsze od trójkątów serowych
  • Jabłko kroimy w pół plastry
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt liska, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych kanapek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 20
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Ptaszek

  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
  • Jabłko (10 g)
  • Truskawka (10 g)
  • Marchew (10 g)
  • Ogórek długi (10 g)
  • Pestki dyni obrane (5 g)
  • Szpinak (2 g)

Sówka

  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
  • Borówka (16 g)
  • Ogórek długi (4 g)
  • Jabłko (3 g)
  • Marchew (1 g)
  • Paluszki orkiszowe (1 g)

Lisek

  • Chleb gryczany (na drożdżach) (25 g)
  • Jabłko (6 g)
  • Sałata karbowana (5 g)
  • Borówka (4 g)
  • Ser żółty (4 g)
  • Truskawka (2 g)
  • Pieprz ziarnisty (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kanapki dziecięce – lisek i rybka z owocami

Lisek Na kromkę chleba kładziemy ser i razem wycinamy kawałek na kształt głowy liska Jabłko obieramy i kroimy na kawałki (…)

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – kotek

Z kromki chleba wycinamy kawałek na kształt kotka, a następnie smarujemy serem Z ogórka wycinamy kawałki na kształt motylków i (…)

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – pieski

Pieczywo kroimy na pół i smarujemy serem, a z kawałka wycinamy uszka Oliwkę kroimy w plastry Z szynki wycinamy kawałki (…)

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – bakaliowy miś

Na talerz kładziemy kromkę chleba i dekorujemy pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – kot

Ogórka kroimy na plastry, pół plastry i paski Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki Marchew obieramy i kroimy w plastry Wszystkie (…)

WIĘCEJ >