Kalmary nadziewane ziołami i serem z sosem pomidorowym
Kalmary nadziewane ziołami i serem z sosem pomidorowym
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z mozzarellą
- Kalmary oczyszczamy
- Pomidory kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy połowę cebuli z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Następnie zawartość patelni przenosimy do miski z mozzarellą
- Do miski z mozzarellą dodajemy bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy
- Kalmary napełniamy masą w 3/4 i spinamy końce wykałaczką, po czym układamy kalmary w naczyniu żaroodpornym
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy drugą połowę cebuli z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, kapary oraz wodę, mieszamy i smażymy przez ok. 10 minut
- Kalmary polewamy sosem z patelni i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Przed podaniem wyciągamy z kalmarów wykałaczki i kroimy w plastry
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kalmarami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kalmar (świeży) (1000 g)
- Pomidor (680 g)
- Cebula (210 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Ser Mozzarella (100 g)
- Woda (45 ml)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Kapary (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.