Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą
Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą
Przygotowanie
Kaczka:
- Kaczkę kładziemy w wolnowarze
- Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem
- Ręką wcieramy przyprawy w mięso
- Cebulę obieramy, kroimy w plastry
- Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w plastry
- Cebulę i gruszkę kładziemy na kaczce
- Przykrywamy pokrywką i włączamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz.
- Po tym czasie wyjmujemy mięso
- Pozostały wywar z cebulą i gruszkami miksujemy blenderem na gładki sos
- Jeśli jest za gęste to dolewamy trochę wody
Kapusta modra (czerwona):
- Kapustę, kroimy cienkie paski (najlepiej na tarce – szatkownicy)
- Wrzucamy do garnka, zalewamy litrem zimnej wody z kranu
- Dodajemy ocet, miód, liście i ziele angielskie
- Dodajemy rodzynki
- Gotujemy na średnim ogniu godzinę bez przykrycia
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2 min
- Dodajemy do cebuli pokrojone jabłko
- Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą
- Mieszamy, gotujemy aż kapusta będzie miękka
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaczki.
Autor
Lista składników
Kaczka
- Kaczka tuszka (450 g)
- Cebula (105 g)
- Gruszka (65 g)
- Majeranek (świeży) (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Modra kapusta
- Kapusta czerwona (375 g)
- Jabłko (45 g)
- Rodzynki (8 g)
- Smalec z gęsi (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Cynamon mielony (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.