Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą
Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą
Przygotowanie
Kaczka:
- Nagrzewamy piekarnik
- Kaczkę kładziemy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką
- 2 jabłka kroimy w kostkę (usunąć ogonek i gniazdo nasienne)
- Pokrojone jabłka wrzucamy do jakiejś miski i wsypujemy łyżkę majeranku, mieszamy
- Kaczkę solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem z każdej strony
- Do środka kaczki wkładamy pokrojone jabłka z majerankiem
- Cebulę obieramy, kroimy w plastry i obkładamy kaczkę
- Pozostałe dwa jabłka kroimy w plastry i układamy na kaczce i cebuli nie przykrywamy pokrywką
- Wkładamy do piekarnika na 45 min
- Po tym czasie wyjmujemy i obracamy mięso na druga stronę
- Wlewamy 2 szklanki zimnej wody
- Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 45 min
- Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, obracamy, i wkładamy z powrotem do piekarnika na 45 min
- Po tym czasie wyjmujemy kaczkę na talerz/półmisek
- Sos z jabłkami i cebulą miksujemy blenderem na gładką masę
- Kaczkę kroimy na 4 części, osobno nogi, osobno piersi z skrzydełkami
Kapusta modra z rodzynkami:
- W czasie gdy mięso mamy w piekarniku przygotowujemy kapustę
- Przekroić kapustę na 4 części i odciąć głąby z każdej części
- Kapustę szatkujemy na szatkownicy lub kroimy nożem w cienkie paski
- Wrzucamy kapustę do garnka, zalewamy wodą, ale tylko tyle żeby zakryło kapustę
- Dodajemy ocet, sól, pieprz
- Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie
- Gotujemy 30 min
- Dorzucamy rodzynki, mieszamy
- Gotujemy jeszcze 30 min
- 2 cebule obieramy, kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę, po czym dorzucamy do garnka z kapustą
- Gotujemy 10 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaczki.
Autor
Lista składników
Kaczka duszona w jabłkach
- Kaczka tuszka (600 g)
- Woda (400 ml)
- Jabłko (360 g)
- Cebula (105 g)
- Majeranek suszony (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Kapusta modra
- Kapusta czerwona (500 g)
- Cebula (105 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Rodzynki (8 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.