Jedwabisty mus czekoladowy
Jedwabisty mus czekoladowy
Przygotowanie
- Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego
- Dosypujemy kawę i umieszczamy naczynie nad rondlem wolno gotującej się wody
- Czekoladę podgrzewamy przez ok. 8-10 minut, cały czas mieszając (mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści)
- Następnie ściągamy naczynie znad rondla i odstawiamy
- Tofu przeciskamy przez sitko tylną stroną widelca, a następnie wkładamy do robota kuchennego
- Dodajemy masę czekoladową wraz z żółtkami i miksujemy na gładką masę, po czym przenosimy do miski
- W osobnej misce ubijamy za pomocą miksera białka przez ok. 1 minutę
- Następnie stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy, aż masa będzie gładka i błyszcząca
- Masę z białek delikatnie łączymy z masą czekoladową
- Mus rozdzielamy do pucharków i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godz.
- Mus dekorujemy owocami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia musów.
Autor
Lista składników
- Tofu naturalne (200 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (150 g)
- Malina (120 g)
- Jajo białko (93 g)
- Jajo żółtko (60 g)
- Cukier trzcinowy (60 g)
- Kawa (30 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.