Jarski rosół z jajecznymi kluskami
Jarski rosół z jajecznymi kluskami
Przygotowanie
- Do garnka wrzucamy warzywa (włoszczyznę) i przyprawy
- Zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki
- W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej.
- Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszamy do czasu powstania jajecznych kluseczek
- Przelewamy do miseczek i podajemy z pokrojoną marchewką
- Można posypać zieleniną
Uwagi
Możesz skorzystać z gotowego przepisu na bulion jarski, który gotujesz wcześniej i przechowujesz w słoikach (powiązany przepis).
Autor
Lista składników
Rosół
- Woda (1500 ml)
- Cebula (210 g)
- Marchew (180 g)
- Pietruszka korzeń (160 g)
- Por (140 g)
- Seler korzeń (60 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (4 g)
- Ziele angielskie mielone (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Lane kluski
- Jajo kurze (51 g)
- Mąka jaglana (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.