Jarmuż duszony z wędzonką
Jarmuż duszony z wędzonką
Przygotowanie
- Jarmuż kroimy w paski
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
- Pora kroimy w talarki
- Pomidorki przekroić na połówki
- Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki
- Pieczarki kroimy w plasterki
- Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, czosnek i pora
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy pieczarki i szynkę
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy pokrojony jarmuż
- Wlewamy pół szklanki zimnej wody
- Dodajemy przekrojone pomidorki
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dusimy 10 min
Rady dietetyka
Do potrawy możesz dodać 2 kromki domowej roboty pieczywa gryczanego – najlepiej na zakwasie (powiązany przepis). Jeśli nie dysponujesz dużą ilością czasu, możesz kupić taki chleb lub żytni 100%.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Szynka wieprzowa wędzona (150 g)
- Pieczarka (świeża) (100 g)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Jarmuż (100 g)
- Woda (100 ml)
- Por (50 g)
- Cebula (50 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.