fbpx
Szukaj
open close

Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c736f774c-593b-450c-8826-2426ab3309fb-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków

Przygotowanie

Jajka poszetowe:

  • Zagotować litr wody
  • Wlać 50 ml octu i sól
  • Zamieszać łyżką wrzątek
  • Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 -5 min
  • Wyjąć łyżką cedzakową na talerz

Mix sałat i kiełków:

  • Kiełki i sałaty mieszamy razem na talerzu
  • Pomidorki kroimy na pół i kładziemy na wierzchu
  • Z cebuli wycinamy krążki i kładziemy na sałacie
  • Na wierzchu kładziemy jajka
  • Polewamy sosem 

Sos anchois:

  • Do naczynia, w którym będziemy blendować dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
  • Dorzucamy czosnek
  • Dajemy szczyptę soli i pieprzu
  • Miksujemy blenderem jakieś 1-2 min
  • Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
  • Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
  • Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
  • Próbujemy, dodajemy pieprzu (z solą trzeba uważać, ryby są solone)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia jaj poszetowych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 17
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Jajka poszetowe

  • Jajo kurze (153 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Mix sałat i kiełków

  • Pomidor koktajlowy (100 g)
  • Cebula (50 g)
  • Sałata roszponka (25 g)
  • Rukola (20 g)
  • Kiełki buraka (15 g)
  • Kiełki rzodkiewki (8 g)
  • Kiełki lucerny (8 g)

Sos anchois

  • Mleko kokosowe (125 ml)
  • Cytryna (40 g)
  • Anchois (sardela) (25 g)
  • Mąka kokosowa (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Nóż, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem

Pieczarki kroimy na cząstki Koper włoski kroimy w półksiężyce Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku (…)

WIĘCEJ >

Jaja poszetowe na puree z dyni

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei (…)

WIĘCEJ >