Jagnięcina z karczochami
Jagnięcina z karczochami
Przygotowanie
- Mięso dzielimy na porcję, dokładnie płuczemy i osuszamy
- Następnie nacieramy mięso przyprawami (solą i pieprzem), wkładamy do szklanego naczynia i posypujemy posiekaną zieleniną (rozmarynem i tymiankiem)
- Karczochy odsączamy z zalewy i obkładamy nimi mięso
- Czosnek obieramy i obkładamy nim mięso
- Cebulę obieramy kroimy w plastry i obkładamy nią mięso
- Zawartość naczynia skrapiamy tłuszczem oraz winem i wkładamy na ok. 8 godz. do lodówki (na całą noc)
- Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Zawartość naczynia przenosimy do naczynia żaroodpornego, dolewamy pozostały tłuszcz oraz wino i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z jagnięciną.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina comber (1000 g)
- Wino białe wytrawne (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Karczoch w zalewie (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (20 g)
- Rozmaryn (świeży) (16 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Pieprz ziołowy (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.