Jabłka zapiekane z kruszonką
Jabłka zapiekane z kruszonką
Przygotowanie
Jabłka
- Rodzynki wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut (w tym czasie robimy kruszonkę)
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Jabłka obieramy (gniazda nasienne usuwamy), kroimy w ćwiartki, a następnie na cząstki i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Rodzynki odsączamy z wody i rozkładamy na jabłkach, po czym posypujemy przyprawami (cynamonem)
- Następnie całość posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
- Opcjonalnie możemy podać deser z dodatkiem lodów
Kruszonka
- Wszystkie składniki umieszczamy na talerzu i kroimy nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki tłuszczu pokryją się mąką i cukrem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z jabłkami.
Autor
Lista składników
Jabłka
- Jabłko (1500 g)
- Rodzynki (30 g)
- Masło (30 g)
- Cynamon mielony (1.5 g)
Kruszonka
- Mąka orkiszowa (125 g)
- Masło (90 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (80 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.