fbpx
Szukaj
open close

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccc158048-7462-4dfd-b639-cb2499adfffa-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

Przygotowanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa
  • Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa
  • Dodajemy sól, pieprz i majeranek
  • Mieszamy
  • Jabłka kładziemy ogonkiem do góry
  • Odcinamy pół centymetrowy plaster z góry i będziemy mieli „czapeczkę”
  • Bierzemy łyżkę do drylowania lub zwykłą łyżkę i wydrążamy gniazdo nasienne i trochę miąższu , tak, żeby w środku jabłka był większy otwór
  • Dziurę napełniamy masą mięsną, równo z rantem jabłka
  • Jabłka owijamy plastrami boczku
  • Układamy na blaszce / w naczyniu żaroodpornym
  • Przykrywamy „czapeczką”
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut
  • W tym czasie przygotowujemy cykorię, rozcinamy ją wzdłuż na pół
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cykorię po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu
  • Solimy i pieprzymy
  • Na talerzu układamy cykorię a obok upieczone faszerowane jabłka

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (360 g)
  • Sarnina łopatka (140 g)
  • Cykoria (80 g)
  • Wieprzowina wątroba (60 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (40 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Majeranek (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, (…)

WIĘCEJ >